Afendi n Haslia's FotoPage
My Precious
By: hAsLiA hAsSaN

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 11-Nov-2008 04:10 Email | Share | Bookmark
My Homemade Beriyani & Autumn 2008 - Part 2



Ehem2, saikin ni cik abg asik request buat mutton beriyani aje so kitorg pun beli lah beras basmathi 1 kilo (700yen=lebih kureng RM 20) huhu..Sebelum beli basmathi ade try gak guna beras biasa tak menjadi, jadi mentah..tak tau lah sbb ape..so kali kedua ni try guna resipi sendiri bantai jek alhamdulillah menjadi..Fendi siap ckp lagi best dr Mira (restoran india yg kitorg salu pegi) huhu..kandou shimashita so dia kata pas ni takyah pegi mira lagi..kalau pegi mira tu sepinggan beriyani 1200 yen share 2 org sbb byk so sorang 600 yen. 600 yen tu boleh beli sekilo beriyani so konpem mmg jimat buat sendiri kan hehe ..cuma yg kitorg buat ni tak nampak menarik sbb takde kaler2.

Sesapa yg berminat nak try tu blh lah try resipi sy yg senpoi ni..
Quote:
Bhn2:
Setengah biji bawang besar - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia- hiris nipis
daging/mutton/ayam- satu keping, potong kecik
Minyak sapi 3 sudu besar utk menumis

2 sudu besar rempah beriyani (sy campur rempah india ngan rempah beriyani mesia)
3 sudu besar puri tomato/sos tomato biasa
3 sudu besar madu
1/4 cwn susu cair (sy guna susu biasa je)
1/2 cawan air
Gajus segenggam
Kismis segenggam

2 cwn beras basmathi
2 cwn air
Garam secukup rasa

Cara2:

1-Tumis bawang besar, bawang putih n halia.
2Masukkan rempah beriyani..tumis sampai naik bau, then masukkan daging/ayam.
3-Gaul2 then masuk air stgh cawan, gaul lagi & biar sampai daging tu masak. Api kena kecik supaya daging tak liat. Masukkan garam sket.
4- Agak2 15 mnt sebelum nak tutup api daging tu, basuh beras basmathi ..rendam beras dlm basuhan terakhir tu. Rendam beras dlm 10 mnt je cukup, lama sgt takut nasi lembik lak nnt,
4-Toskan beras, masukkan 2 cwn air.Masukkan daging yg dah dimasak tadi, puri tomato, madu n susu cair. Masukkan garam lagi kalau suka. Masukkan kismis dan gajus jugak kalau suka. Bagi sy kalau takde kismis n gajus mmg tak best.
5-masukkan beras tadi dalam periuk nasi masak cam biasa.
6-Masa tanak nasi tu kena kacau sekali sekala supaya masak sekata.

Selamat mencuba




Tapi rasanya kalau teringin nak makan nan kena pegi jugak kot kedai mira tu..sedap tak hingat! Sape2 ade resipi nan yg best, lembut gitu blh kasi tau ek , blh lah kiorg save duit lagi, takyah gi kedai india dah..kitorg biasa gi kedai tu 2 minggu sekali..sekali makan habis 2000 yen (RM 60) so sebulan abis rm 120 utk kedai india tu..huhu



Skrg ni scenery kat sini tgh cantik banget, pantang hari cerah mmg kitorg keluar jalan2 amik gambo..kadang2 pagi2 tu time 3 org baby ummi tdo ummi kuar naik beskal sengsorang amik gambo..ups..3 baby?? Ye lah Umar, Falah n Walid..tiga2 tu baby ummi lah tu Byk sgt gambar cun nak saya nak share insyaAllah akan diupload sket2 kat FP ni Stay tuned!











Akhir2 ni sy perasan ranking FP sy dah naik pada 3..huhu setelah 7 tahun berFP..punye lah tak glemer kite ni..naik pun sbb termenang dlm contest FP hari tu kot..hehe tenkiu Kak Emi..sape2 org baru yg dtg visit FP kitorang ni tinggal2 kan lah comment boleh kami melawat FP anda kembali ye





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net