Afendi n Haslia's FotoPage
My Precious
By: hAsLiA hAsSaN

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Oct-2007 09:45 Email | Share | Bookmark
Dpt gak merasa satar ikan..yatta!

Akhirnya dapat gak carik daun pisang utk dibuat satar ikan so ape lagi saya pun mula lah projek satar ikan..Mengidam nye pasal..hehe..alhamdulillah menjadi..seronok bila dapat ape yg kite nak makan tu lagi2 kalau wat sendiri..anyway yg ni trial version len kali nak wat byk2 sket blh bagi kat kohai2 kat sini..







Resipi di ambil dr Kak Liza nye FP


SATAR IKAN

bahan-bahannya;

1/2 kilo ikan selayang [ambil isi saja] (saya guna ikan saba)
1/2 biji kelapa muda [parut]
10 biji cili kering
10 biji bawang merah
1/2 inci halia
sdikit asam jawa
daun pisang

caranya;
1. Iikan dan kelapa ditumbuk.
2. Bawang, cili kering dan hali dimesinkan.
3. Gaul kesemua bahan hingga sebati
4. Masukan garam,gula asam jawa gaul rata.
5. Daun pisang dibentukkan kun [macam buat kelonsong kacang putih] dan masukkan adunan ikan .
6. Tutupkan dan dan cucukkan pada buluh.
7. Bakarkan/panggangkan sehingga agak masak.
8. Angkat dan buangkan daun pisang dan hidangkan.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net