Afendi n Haslia's FotoPage
My Precious
By: hAsLiA hAsSaN

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 23-Sep-2007 13:11 Email | Share | Bookmark
Rahsia Menjadi Ayah Yg Berkesan

Baru2 ni dapat email yg bagus dr Ummikusayang@Yahoogroups. So saya nak share dgn parents yg visit FP ni...

Title: Rahsia Menjadi Ayah Yg Berkesan

BEBERAPA kajian menunjukkan bahawa kehadiran ayah
menyumbang terhadap
kejayaan anak dalam setiap fasa kehidupan mereka.
Kajian itu disimpulkan
dalam Father Facts, Edisi Ketiga (1998), antaranya:

Bayi yang mempunyai ayah yang selalu bersama-sama
anaknya di lapan
minggu pertama, lebih berkemampuan menangani tekanan
di alam
persekolahan.

Anak yang rapat dengan ayahnya pada zaman kanak-kanak
menjadi ejen
`penyelesai masalah' yang baik apabila dewasa
berbanding kanak- kanak
yang tidak dipedulikan oleh ayahnya.

Apabila anak lelaki dan perempuan dididik dan dibelai
oleh ayahnya serta
sentiasa di sampingnya, sikap mereka apabila dewasa
menjadi lebih
berinisiatif dan mampu mengawal diri.

Kanak-kanak yang mempunyai hubungan rapat dengan
ayahnya ketika zaman
tumbesarannya akan menjadi seorang remaja dan orang
dewasa yang
seimbang.

Anak yang tidak berbapa.

Kajian menunjukkan kekosongan daripada belaian kasih
ayah mempunyai
hubungan rapat dengan pelbagai permasalahan gejala
sosial dan prestasi
pembelajaran anak-anak. Anak yang tidak tinggal dengan
ayahnya
menunjukkan gejala seperti di bawah:

-Lima kali lebih teruk prestasi pembelajaran.

-Tiga kali lebih ramai yang mengandung tanpa nikah.

-Lebih 50 peratus kemungkinan keciciran dalam
pembelajaran, terbabit
dengan gangsterism, penyalahgunaan dadah dan jenayah
juvana.

(Sumber: Pusat Kebapaan Kebangsaan)

Tujuh rahsia menjadi ayah yang berkesan.

Ramai lelaki terbilang berjaya dan berbangga kerana
menjadi seorang ayah
cemerlang dan berkesan. Menurut kajian Dr Ken
Canfield, pengasas dan
juga Presiden Pusat Kebapaan Kebangsaan dalam
penyelidikannya mengenai
`kebapaan' ada tujuh rahsia menjadi ayah yang
berkesan:-

1)Bapa yang komited dan bertanggungjawab.

Jalankan tugas bapa dengan penuh dedikasi dan
bertanggungjawab.
Kenal pasti apakah tugas anda sebagai bapa dalam rumah
tangga.
Tunjukkan dan beritahu anak bahawa anda juga ada tugas
dalam rumah
tangga, disamping ibu mereka.

Anda bukan hanya bertugas di luar. Sekali-sekala
berikan mereka peluang
untuk mengutarakan pandangan atau menegur anda jika
terlupa atau
terlalai melakukan tugas anda di rumah.

Selalu memeriksa dan memantau apakah anda telah
melaksanakan tugas di
rumah. Bayangkan `hadiah' atau `anugerah' yang bakal
didapati (sama ada
di dunia atau akhirat) jika anda menjadi ayah
cemerlang!

2)Kenali anak anda.

Ambil masa untuk mengenali secara khusus keunikan dan
kualiti anak anda.
Libatkan diri dalam dunia mereka, hadiah yang mereka
sukai, ketakutan,
kekecewaan malah impian dan cita-cita mereka. Cuba
ingatkan semua nama
kawan mereka serta pembawaan masing masing.

Kenal pasti apa yang selalu mengecewakan, ditakuti,
dibenci, paling
memalukan serta yang boleh memberi motivasi dan
perangsang kepada mereka

3)Istiqamah (tetap pendirian)

Apabila anak tahu apa yang bapa mahukan, mereka akan
lebih berasa yakin
serta boleh menyesuaikannya dengan kehendak anda.
Jadi, istiqamah, tetap
pendirian serta konsisten.

Ada enam tempat anda perlu konsisten iaitu hadkan
perubahan mood (jangan
terlalu mengikuti perasaan); sentiasa ada di rumah
(selalu menghadirkan
diri dalam acara kekeluargaan); kotakan apa yang
dikata, bukan cakap
tidak serupa bikin; sentiasa menjaga moral dan adab
sopan; mempunyai
atur cara kehidupan teratur serta ada hobi dan
kegemaran baik yang boleh
dilihat dan diikuti.

4)Melindungi, menyara dan mendoakan.

Sediakan suasana dan rasa selamat dalam rumah dengan
memberikan respon
yang positif setiap kali berlaku krisis dan
permasalahan dalam rumah.
Paling penting anda memberikan saraan yang cukup
kepada mereka. Bapa
tidak boleh menghalang berlakunya krisis, tetapi
tindakan anda ketika
berlaku krisis dan mengembalikan suasana normal,
sebenarnya `mengajar'
anak menangani krisis. Jangan lupa doakan untuk anak
selepas solat.

5)Mencintai ibu mereka.

Zahirkan cinta anda kepada isteri anda di depan anak
untuk menunjukkan
satu hubungan suami isteri yang intim dan bermakna.
Jadikan diri anda sebagai anggota dalam pasukan
`keibubapaan', bukan
hanya ibu. Inilah langkah dan hadiah terbaik untuk
anak.

Dalam jangka panjang, anak mendapat manfaat yang
sangat bernilai
daripada hubungan ibu bapa yang hormat menghormati,
bekerjasama dan
berkasih sayang.

6)Menjadi pendengar yang baik

Sedarlah bahawa anak mudah tersesat atau terpesong
dalam arus dunia.
Dengar apa yang mereka katakan dan apa yang tidak
terluahkan.
Tunjukkan kepada mereka bahwa mereka `berhak' untuk
didengari dan diberi
perhatian.

7)Jadikan diri anda `pemimpin' kerohanian.

Beri peluang anak anda mengenali Allah dengan
menunjukkan `keimanan'
dan amal harian anda yang selari dengan tuntutan
agama. Bersolat
bersama-sama dan jadi imam dalam solat lima waktu di
rumah. Bawalah
mereka bersama-sama menunaikan solat berjemaah di
masjid. Selalu
bercerita mengenai makhluk yang dicintai Allah di bumi
dan langit.




Quote:

Replies:
Iman~ Time kasih sudi visit FP akak
Nor~ Sonok baca blog Nor kat blogspot tu..english bagus lah nor ni ..Raya ni tak sure lagi nak gi taishikang ke tak..fendi kata ramai sgt org..tgk lah camne..Kite dload youtube kat http://vixy.net/. Letak Url video mana yg Nor suke kat box tu & tekan start. Tapi kadang2 dia error gak, so kena try byk kali. Nnt nak carik jugak lah DVD iqra' tu utk umar..BTW, Hafiy dah besar..bila nak dpt adik..tak boring ke



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net