Afendi n Haslia's FotoPage
My Precious
By: hAsLiA hAsSaN

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]
Saturday, 12-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Ichinoya...



Quote:
Ichinoya ni nama kawasan hostel tempat kami tinggal skrg....gambar2 ni sumer di ambil di area Ichinoya.. Macam hutan pun ada kan


Friday, 11-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Moist Chocolate Cake



Kek ni dibikin sempena besday Walid hari tu..tak dapek buat hari besday Walid sbb Ummi demam so buat lah masa hari minggu..Credits to Kak Suzong yg memperkenalkan kek ini kepada saya yg mana resipi asalnya dari myresipi.com..
Sgt senang, sodap n moist cuma structure dia mcm mendak sket..tak sure kenapa, maybe sbb tak letak soda bikarbonat kot (xde dlm resipi asal)..lepas ni nak cuba letaklah si bonat ni

Bahan-bahan

Utk pes koko:
* 1 cawan serbuk koko
* 1/2 cawan gula halus
* 1 cawan air panas
* 1/2 cawan susu cair

Bhn lain:

* 2 cawan tepung gandum
* 2 sudu kecil baking powder
* 2 cawan gula halus
* 4 biji telur gred A
* 250 gm buttercup
* 2 sudu kecil esen vanilla

Bhn Utk Topping:

100g coklat masakan
1 sudu besar susu pekat manis
3 sudu besar air panas

Cara-cara

1. Memula buat pes koko dulu...Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata hingga nampak berkilat.

2. Tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan pes koko tu.

3. Dalam bekas lain, pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata.

4. Ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul rata,

5. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah.
(depends on your oven, sy bakar suhu 170C )

6. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.

Topping: Satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.

Note: Tunggu kek sejuk dulu baru tuang topping ni..


Thursday, 10-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Falah is already 2 months :)



Arini 10 July genap lah usia Falah 2 bulan..So far alhamdulillah dia sihat sgt cuma penah batuk n selsema sekejap maybe jangkit ngan Abg Umar dia..berat dia dah lama tak timbang..rasa2 cam 6 kilo lebih..24 jam asyik nak nenen je..sampai ummi tak larat, nak wat keje lain pun takleh, terpaksa suh walid pegang sambil bg susu tepung..memula ingat taknak campur lagi la kalau boleh tapi nak wat camne..dia asyik melalak je kalau tak dapat susu..pantang dioffer nenen atau botol..menganga aja mulut dia..

Falah skrg dah senyum n cakap2 bila diagah..especially kalau Walid yg agah

Ummi n Walid doakan Falah n Umar membesar dgn sihat..amin..


Wednesday, 9-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Happy Birthday to Walid

Quote:


Tahun ni Walid dapat 3 hadiah, moist choc cake, baby Falah n 3 bijik pokok kecik tu..
comel tak? hehe..susah ek nak pilih hadiah utk laki ni..nak beli jam dia dah ada dah..elok lagi..nak beli wallet pun dah ada.. tie ? lum keje lagi..baju? Walid cewet sket nnt kang salah pilih dia tak pakai lak..last2 beli pokok sbb walid mmg suke pokok kecik camtu..

Kebetulan masa hari birthday walid tu ummi demam..suhu sampai dekat 40c ..huhu..xleh nk wat ape..baring aje smbil nyusu falah..kesian walid besday dia nanoni dia kena masak dll..gomen ne Walid..

Anyway ummi harap Walid suke ngan hadiah dr ummi tu..Happy belated birthday Walid!


Monday, 7-Jul-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Jengjalan amik angin

Sebelum ni dah dua minggu berturut2 hari minggu cuaca tak elok..hujan aje..so tak boleh nak kuar bawak umar jengjalan..terperap je lah kat rumah. Tapi bukan lah nak mengeluh hari hujan tu..hakikatnya begitu lah..kalau hujan tak blh kuar rumah kan..ada lah tu hikmah lain disebalik hujan tu..so minggu ni tak hujan..apo lagi..kitorg kuar lah makan angin sambil "mengetes" our new toy..hik hik..belum expert lagi la baru nak belajar..Apa yg saya tau kamera tu tak penting utk menentukan gambar tu cantik atau tak..yg pentingnya, the eyes behind the camera


_


[<<  <  7  8  9  10  11  12  13  [14]  15  16  17  18  19  20  21  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net